4 Kasım 2010 Perşembe

KEDİ BAKIMI

GÖZ bakımı ilaç uygulaması
Hayvanınızın gözleri parlak ve ışıltılı olmalı ve göz bebeğinin etrafındaki bölge beyaz olmalıdır. Eğer kırmızı noktalar , aşırı gözyaşı akıntısı, kızarıklık, gözünü sürekli kapalı tutma veya diğer normal dışı durumlar varsa onu derhal Veteriner Hekiminize götürünüz.
Göz akıntıları,çapaklar ıslak bir pamuk ile kolayca temizlenebilir. Gözlerin çapaklanmasına izin vermeyin düzenli olarak temizleyiniz. Temizleme işlemi sırasında göze aşırı basınç uygulamayın , hafif maniplasyonlarla temizleyiniz. Kedinizin gözlerini herhangi bir akıntı açısından kontrol etmelisiniz. Erken yaşlarda birçok üst solunum yolu enfeksiyonu gözleri de etkilemektedir. Eğer birden fazla kediniz var ise veya kediniz ev dışına çıkıyor ise gözde yaralanmalar olabilir.
Göz hastalıkları, enfeksiyonları travmaları çok rastlanan olaylardır. Veteriner Hekim muayenesinden sonra hayvanınızın gözüne ilaç uygulamanızı isteye bilir. Bu uygulamaları yapmak zor olabilir ,özellikle gözde bir enfeksiyon varken ağrıda vardır ve dokunmaya karşı hassastır.

Göze ilaç uygulaması nasıl yapılmalıdır?

- Bu tip bir uygulama için bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Yardımcı hayvanınızın ön ayaklarını göğüs ve kafasını tutturun ( gerekirse onu büyük bir havluya sarabilirsiniz.),
- Siz baş ve işaret parmağınızla ilacı uygulayacağınız gözün alt göz kapağını tutup hafifçe dışa doğru çekiniz ve orada göreceğiniz cep şeklindeki boşluğa ilacı damlatınız veya pomadı içine sıkınız .
- Damlalığın ucunun göze temas etmemesi için dikkat edin .Çünkü ani bir refleks ile başını hareket ettirdiğinde göze ciddi zarar vere bilirsiniz.
- Daha sonra göz kapağını serbest bırakıp alt ve üst göz kapağını baş ve işaret parmağınızı kullanarak 2-3 kez açıp kapatınız hafif masaj yapın böylece uyguladığınız ilaç gözün her tarafına yayılmış olacaktır.

KULAK bakımı ve ilaç uygulaması
Kediler için çevrede gelişen olaylardan haberdar olmak için duymak çok önemlidir. Bazı hastalıklar kedinizin kulağını ciddi şekilde etkileyebilir. Dolayısıyla kulakların sürekli temiz tutulması gerekir. Kulak temizliği bazen zorunludur. Kediniz bu tür işlemleri sevmez. Sabırlı olunuz. Kedinize bu tür işlemlere mümkün olduğu kadar genç yaşta alıştırınız. Kulak kepçesini Kedinizin kulağını Veteriner hekiminizin önereceği bir solusyonla pamukla yavaş olarak kulağı içten dışa doğru temizleyebilirsiniz. Bunun için ucu pamuklu kulak temizleme çöpleriyle kulağın temizlenmesi etkili olabilir ancak bu çok dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Çubuğun temizlemek için kullanılan ucunu asla kulak kanalına sokmayınız, sadece kulağın gözle görünen kısımlarını temizleyiniz. Aksi halde kanalın yapısı kolaylıkla zarar görebilir.

Kulak hastalıkları, enfeksiyonları ve travmaları çok sık rastlanan olaylardır. Sağlıklı kulak akmaz ve normal bir kokusu vardır. Kulak kanalını kontrol ediniz kırmızılık iltihap kötü koku akıntı varsa veya dokunuşunuza tepki gösteriyorsa, başını sürekli olarak bir tarafa yatık pozisyonda dolaşıyorsa Veteriner Hekiminize başvurunuz . Veteriner hekim muayeneden sonra kedinizin kulağına ilaç uygulayabilir ve bu uygulamalara sizin evde devam etmenizi isteyebilir. Bu uygulamaları yapmak bazen zor olabilir. Bazı kediler, özellikle kulaklarında ağrı hissedenler bu uygulamalara direnmektedirler. Kedinizin kulağındaki bu problemin çözümü için sizin de mümkün olduğunca dikkatli ve sabırlı olmanız gerekir.
Kul Kulak kanalını kontrol ediniz kırmızılık iltihap kötü koku akıntı varsa veya dokunuşunuza tepki gösteriyorsa, başını sürekli olarak bir tarafa yatık pozisyonda dolaşıyorsa Veteriner Hekiminize başvurunuz .



Kulak içine ilaç uygulaması nasıl yapılır?

- Bu tip bir uygulama için bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Yardımcı hayvanınızın ön ayaklarını göğüs ve kafasını tutarken ( gerekirse onu büyük bir havluya sarabilirsiniz.) eğer ağresif değilse bir yardımcınız kedinizin başını tuturun,
- Siz ilacı uygulayacağınız kulağın ucundan hafifçe tutunuz kulağı çok sıkı ve gergin tutmamaya dikkat edin. Kulakta enfeksiyon varsa mutlaka ağrısı olacaktır eğer siz kulağını zorlarsanız ağrıdan dolayı size izin vermeyecektir . Onun için hafif dokunuşlarla bu işlemleri yapmalısınız.
- İlacı kulak kanalının dışa açılan bölgesine veteriner hekiminizin önerdiği miktarda koyunuz. İlaç kulakla temas ettiği an kediniz buna tepki gösterebilir buna hazırlıklı olunuz.
- İlacı damlattıktan sonra kulak kanalına ve kanalın dibine biraz masaj yapınız ( bu işlemi baş ve işaret parmağınızı kullanarak kulak kanalını içine alıp masaj yapınız) Böylece ilacın kulağın dip kısmına doğru kulak zarına kadar dağılmasını sağlayabilirsiniz.


TIRNAK BAKIMI
Bütün kedigiller familyasında olduğu gibi kedilerde içeriye çekebildikleri tırnaklara sahiptirler. Bunlar son derce sivri korkunç silahlardır. Dinlenme sırasında tırnaklar içeriye çekilir ve iyice korunur. Bu nedenle yürüme sırasında yere temas etmezler ve aşınmazlar. Kedilerin tırnağıda insanlarınki gibi sürekli uzar. Kedi bunları iyi tutmak zorundadır. Bunların çok uzun olmasını engellemek için aşındırmak gerekir. Eğer tırnaklar çok uzarsa ve yuvalarından çıkarsa kedinin yürümesine engel olur.
Tırnak kesme olayına kediniz yavruyken alışmasını sağlayın. Yavru kedilerin tırnakları iğne gibi sivri ve keskindir .Onların uçlarını kesmek ilerideki kesimler için iyi bir egzersiz olur. Genelde kediler tırnak kesim olayından rahatsız olur ve korkarlar. Yavruyken yapılan bu egzersizler birazda olsa onun alışmasına neden olacaktır.
Tırnak orta kısımda damar ve sinirler içeren canlı doku ve onun ilerisinde ölü tırnak dokusundan oluşmaktadır. Tırnak kesilirken ölü dokunun kesilmesi gerekir eğer canlı dokuyu da keserseniz kanamaya neden olursunuz. Beyaz tırnaklı kedilerde canlı doku ve ölü doku sınırı kolayca ayırt edilir, fakat siyah tırnaklı kedilerde dikkatli davranmak gerekir. Bunun için kedinin ayağına sıkıca bastırınız ve tırnakların dışarıya çıkmasını sağlayınız sonra kuvetli bir tırnak makası ile canlı tırnağı kesmemeye gayret ederek geride 2-3 milim kalacak şekilde tırnağı kesiniz.
Tırnak kesimi için özel olarak tasarlanmış tırnak makaslarından yararlanılır. İnsanlar için üretilen tırnak makasları bu iş için uygun değildir.
İlk kez tırnak kesim işinin nasıl yapıldığını Veteriner Hekiminizden öğrenebilirsiniz. Hiç bir zaman kanamaya neden olabilecek şekilde tırnak kesmeyiniz .Eğer tırnak kanıyorsa o zaman pıhtılaşmayı sağlayan bir preparat kullanmalısınız ,elinizde gümüş nitrat içeren ürün varsa kanamayı durdurmak için kullanabilirsiniz .Eğer kanama durmuyorsa tüm patiyi bandaja alabilirsiniz. Bunda da sonuç alınamıyorsa veteriner hekiminize danışınız.
Eğer tırnak kesimi işlemi için kendinize güvenmiyorsanız o zaman bu işi bir uzmana bırakınız. Beslenme:
Kedinin BeslenmesiKediler ne yemeli?Kedi hemen hemen tam anlamıyla kanivordur. Vahşi hayatta tabiatının gereği kemirgenleri,kuşları ve böcekler gibi canlı avları yiyerek beslenir. Bizim ona sağladığımız hayat içinde yiyeceklerini bizim bilgimiz ve ona sağladığımız olanaklar ölçüsünde alır. Kedinin menüsünü ,bazı besinlerin eksikliği veya yokluğundan ileri gelen hastalıklardan korunması için değişik vermek gerekir. Kedi yavrusunu genç yaşlardan itibaren her şeyi yemeye alıştırmak lazımdır. Bunu henüz zevkleri tam yerleşmeden yapmak gerekir.Kedilerde sütten kesilmeden önce yerleşen gıda alışkanlığı çok inatcıdır. Beslenme eğitiminde pratik yol yavruları sütten kesme sırasında dengeli ekonomik yeterince çeşitli gıdaya alıştırmaktır.Bugün kuru mama veya konserve şeklinde hazırlanmış kedi mamaları yemektedirler. Diğer hayvanlar gibi kedilerinde dengeli beslenmeleri gereklidir.


Kedinin Tüy Bakımı

Bütün kedilerin dökülmeye hazır tüylerinin toplanması için tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Kedinizin tüy bakımını yaparken onun sağlığını da gözden geçirme fırsatı bulabilirsiniz. . Bu sırada derideki anormallikleri gözleyip pire vb. parazitlerin varlığını kontrol etmelisiniz.
Eğer kedinizin bir hastalığı yok ise tüyleri de güzel görünecektir. Sağlıklı deri ve tüy sağlıklı bir vücudu, iyi bir beslenmeyi yansıtmaktadır. Eğer herhangi bir hastalığı varsa ilk belirti kendisini temizleme işlemini yapmaması dır.
Kediyi eve getirdikten hemen sonra tüy bakımıyla ilgilenmelisiniz. Kediyi tüy bakımına alıştırmak için işe yavru iken başlamak ve fırçalamanın ardından onunla biraz oynayarak bunun bir ilgi olduğunu anlamasını sağlamak yararlı olur. Böylece onunla yakınlaşacak, huylarını tanımaya başlayacaksınız. Ayrıca sizin onu tutmanıza da alışacak böylece onun eğitimi veya başka gereksinimleri için onu tutmanız gerektiğinde buna yabancı olmayacaktır. Kediler zamanlarının büyük bir kısmını tüylerini temizlemek için harcarlar. Kedilerin dilleri tüylerine parlak ve canlı görünüş vermeye ve tozlardan arındırmaya elverişli törpü gibidir. Bu özel yapısı sayesinde ölü deri dokularını, dökülen tüyleri gayet kolay temizlerler, bu sırada derideki kan dolaşımını da uyarmış olurlar.


Tüy bakımı tüy tiplerine göre farklılıklar gösterir. Tüy tipleri kabaca üç gurupta toplanabilir; kısa tüylüler,yarı uzun tüylüler, uzun tüylüler. Tüy bakımı için gerekli olanlar fırça, tarak ve bir parça kadifedir. Fırça kısa kıllı, tarak ise tahta saplı metal dişli olmalıdır. Uzun tüylü kediler için kalın dişli tarak kullanılır.
Tüyler yattıkları yönün aksine fırçalanır. Baş etrafındaki tüyler öne doğru fırçalanarak yüz etrafında çerçeve oluşturulur. Kuyruk özel itina ister. Mamasına haftada bir kez bir çay kaşığı zeytinyağı karıştırmak tüylerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Düzenli tüy bakımının diğer bir faydası da evde uçuşan tüylerin azalmasıdır. Döşeme ve halılarda yinede tüy kalıyorsa bunlar lastik bir eldivenle hafifçe silinerek temizlenebilir.

Kısa tüylü bir kedinin bakımı basittir. Haftada bir iki kez fırçalayıp ve kadife ile parlatmak yeterlidir.
Yarı uzun tüylü kedilerde genellikle haftada 1-2 kez fırçalanıp kadife ile parlatmak yeterlidir.
Uzun tüylü kedilere düzenli tüy bakımı yapılması hem görünüşleri hem de sağlıkları için gereklidir. Bu tüy tipindeki kedilerin tüy bakımı özellikle ilkbahar ve sonbaharda her gün itina ile yapılmalıdır. Böylelikle tüy dökümü sırasında kedinin yalanırken dökülen tüyleri yutması ve midesinde tüy yumağı oluşması önlenir. Bakım en az günde bir kere yapılmaz ise tüyler kıtıklaşır. Kıtıklaşmış tüyleri ayıklamak için ekseriya kürkü traş edip büyük ölçüde azaltmak gerekir. Düğümler varsa bunlar parmakla veya küt uçlu bir şişle açmaya çalışılmalıdır. Eğer açılmayan düğümler olursa bunlar küt uçlu makasla kesilir, ancak bu duruma gelmemelidir. Tüyleri öyle karışık bir hal alabilir ki veterinerinize başvurmanız veya onu kuaföre götürmeniz gerekebilir. Bu karışıkları makasla kesmeye çalışacaksanız kedinizin derisini kesmemeye çok dikkat etmelisiniz.

Kediler kendilerini yalayarak temizlediklerinden bu tüylerin midede birikimi söz konusu olabilir. Birçok veteriner hekim haftada bir veya iki defa tüy birikimini önleyen ürünler kullanmayı önermektedir. Tüy birikimi fazla olursa kedi kusarak sıvı, tüy veya gıda çıkarabilir. Tüy birikimini önleyen ürünler tüpler şeklinde bulunmaktadır. Bu konuda ciddi sorunları olan kediler özel bir diyetle beslenmelidir. Daha fazla bilgi için veteriner hekiminize başvurunuz.

Pire mücadelesi için gerekli uygulamaları yapınız. Kedinizin tüyleri kötü görünüyorsa, çok dökülüyorsa bunun derin bir sağlık probleminden kaynaklanabileceğini de unutmayınız. Fırçalama sağlıklı deri için gereklidir.

Tüy Yumakları
Eğer bir kedi ölü tüylerin alınması için sürekli tüy bakımı görmez ise yalanma sırasında bu tüylerin büyük bir kısmını yutar ve böylece midesinde ve bağırsaklarında tüy yumağı oluşabilir. Tüy yumaklarına kedilerde özellikle, uzun tüylü olanlarda çok sık rastlanmaktadır. Tüyler birbirlerine dolanıp top şeklini almaktadır. Tüy yumağı yuvarlak kesitli , uzun, kıtıklaşmış tüy birikimidir. Kediler zaman zaman bu yumağı kusarak dışarı atarlar. Bunun için ot yerler. Ayrıca haftada bir kez verilecek bir çay kaşığı zeytin yağ yumağın mideden atılmasına yardımcı olabilir. Eğer atamazlar ise midede bu tür yabancı cisimlerin varlığı gastrointestinal rahatsızlıklara veya tıkanmalara neden olmaktadır. Yumaklar besinlerin mideden bağırsaklara geçişini engelleyebildiği gibi kusma ve regurgitasyona neden olabilir. Ayrıca konstipasyon da şekillenebilir.
Tüy yumaklarının oluşumunu engellemek için kedinizin tüylerini sıklıkla fırçalamalısınız. Ayrıca laksatif ve lubricant (kayganlaştırıcı) maddeler de kullanılabilir. Bu ürünler macun şeklinde hazırlanmışlardır. Kediniz bunları mama gibi yiyebilir ya da ayaklarına uygulanırsa yalayarak da alabilir. Bu ürünlerin ödül şeklinde hazırlanmış olanları da mevcuttur. Bunlarda yağ ile beraber mineral maddeler de vardır ve kediler bu ürünleri daha çok severler. Bazı mama firmaları tüy yumağı oluşumunu azaltan özel mamalar hazırlamışlardır
NETTEN ALINTIDIR

1 yorum: