22 Kasım 2010 Pazartesi

Kalp ritm bozukluğuna yeni yöntem


Kalp ritm bozukluğu tedavisinde kullanılan artic balon ablasyon yöntemi Türkiye'de ilk kez İstanbul Üniversitesi’nde uygulanmaya başlandı. Prof. Dr. Kamil Adalet yöntemin, ‘devrim niteliğinde’ olduğunu söyledi.


ntvmsnbc ve Ajanslar
Güncelleme: 11:50 TSİ 10 Kasım. 2010 Çarşamba
İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet yöntemi, ''Kalp ritm bozukluğuna neden olan alanlar önceden ısıtılarak ortadan kaldırılıyordu. Şimdi tam tersi artic balon ablasyon tedavisiyle o alanlar eksi 60 derece soğutuluyor. Bu tedavide beyne pıhtı atma riski yok. Hasta bir kaç gün sonra işine dönebiliyor'' şeklinde özetledi.

Prof. Dr. Adalet, kalp ritm bozukluğu hastalığına karşı Türkiye'de ilk kez artic balon ablasyon yönteminin fakültede uygulanmaya başlandığını vurgulayarak, 5 yıl önce kalp ritm bozukluğu tanısı konulan Tayyar Kaleli adlı hastayı uyguladıkları bu yöntemle sağlığına kavuşturduklarını söyledi.

Tedavi sürecinde ilaçlar yetersiz gelmeye başlayınca hastanın tedavisine artic balon ablasyonla devam edilmesine karar verdiklerini anlatan Adalet, hastaya uygulanan tedavinin hayati olduğunu belirtti. Adalet, halk arasında kalp ritm bozukluğu olarak bilinen atriyal fibrilasyon hastalığının kalbi dakikada 300, hatta bazen 600 vuruma çıkardığını kaydederek, ''Tayyar Kaleli'ye artic balon ablasyon yapmasaydık, hastanın kalbinde pıhtı oluşup beyne atma durumu olabilirdi. Bu durumda da hasta, hayatını aniden kaybedebilirdi. Kalbin ritm bozukluğu nedeniyle yorulması kalbin büyümesine ve kalp yetersizliğine de yol açıyor. Kalp yetersizliği de ölüme giden bir süreç'' diye konuştu.

KALP RİTM BOZUKLUĞU TEDAVİSİNİN ÜÇ AMACI VAR
Hastalığın tedavisindeki bu amaçları, ''Hastanın çarpıntı başta olmak üzere şikâyetlerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması, kalp ritminin yeniden bozulmamasının sağlanması ve felcin önlenmesi'' olarak açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder