12 Aralık 2010 Pazar

Yalın ADSL'de son viraj


Yalın ADSL hizmetinin devreye alınması için artık hiçbir engel kalmadı!

Bu yılın temmuz ayında gerekli düzenlemeler yapılmasına ve Türk Telekom'a verilen süre de dolmasına rağmen 1 Kasım tarihinde başlaması gereken Yalın ADSL hizmeti bir türlü devreye alınamamıştı. Türk Telekom, yalın ADSL hizmeti için uygulanacak Özel İletişim Vergisi  oranı belli olmadığı için hizmeti başlatmadığını açıklamıştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ÖİV oranının %5 olarak belirlenmesiyle artık Yalın ADSL için hiçbir engel kalmamış oldu.

Böylece sabit telefon hizmetinde %15, mobil telefonda %25 ve internet sunum hizmetinde %5 olan Özel İletişim Vergisi, Yalın ADSL için de %5 olarak belirlenmiş oldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun aldığı karar üzerinden 5 ay geçtikten sonra artık sabit telefon aboneliğine gerek kalmadan ADSL aboneliği satın alınabilmesinin önünde bir engel kalmamış oldu.

Yalın ADSL'e başvuranlardan, Türk Telekom2un mevcut telefon hattını kullandıkları için aylık olarak belirli bir bakım/onarım ücreti alınacak. Daha önce vergiler hariç 8.13 TL olarak açıklanan bu ücrete ÖİV ve KDV eklendiğinde yaklaşık 10-11 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yalın ADSL kullanmak isteyenlerden internet bağlantı ücretleri dışında telefon hattını kullandıkları için kesilecek bu paranın çok yüksek olduğu konusunda birleşen tüketici dernekleri ve Telkoder gibi kurumlar itirazlarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder