23 Aralık 2010 Perşembe

Ayasofya kedisinin Türkiye'ye katkısı!

Associated Press yazarı Christopher Torchia, İstanbul`daki sokak kedilerini Amerikan basınının gündemine taşıdı. The Post’ta yayımlanan yazısında kedi kültürünün İstanbul`da geliştiğine dikkat çekerken, nedenlerini de İslami geleneklerle Avrupa Birliği düzenlemelerine bağladı.

Mahmut Engintepe - MİHA /   Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, 2009 yılında Türkiye`yi ziyaret ettiğinde, İstanbul, Ayasofya Camisi’nin avlusunda etrafa şaşkın bakışlarla bakan bir sokak kedisini sevmişti.

Bu durum birçok ziyaretçi ve basın mensubunun ilgisini çekmişti. Buradan yola çıkan Associated Press yazarı Christopher Torchia da İstanbul’daki kedi kültürünü The Post`ta yazdı. 

Torchia yazısında, sıklıkla üniversite ve cami avlularında rastlanan sokak kedilerinin İstanbullular için hayatın bir parçası haline gelmiş olduğunu belirtti. 2004 yılında Hayvanları Koruma Yasası’yla tanışan Türkiye`de kedilerle diğer sokak hayvanlarına gösterilen ilginin çok büyük olduğunu dikkat çekti.

Amerikalı gazeteci bu ilgiyi, İslami geleneklere -tüm canlılara karşı hoşgörü- ve Avrupa Birliği düzenlemelerine bağladı.

Torchia, yazısında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi profesörü Sevgin Akış Roney`in 1910 yılında kimi sokak hayvanlarının Marmara Denizi`ndeki Sivriada`da ölüme terk edildiği sözlerini anımsatarak, şu anda gelinen noktanın çok iyi olduğunu söyledi. İstanbul odaklı olmak üzere Türkiye`de sokak hayvanlarına hoşgörünün daha da arttığını belirtti.

Torchia, The Post’taki yazısında, yakın zamanda Türkiye`de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın maskotunun özgün özellikler taşıyan ve Türkiye’den başka hiçbir yerde bulunmayan Van Kedisi’nden aldığına da dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder