4 Kasım 2010 Perşembe

İLK YARDIM

Her ne kadar siz köpek ve kedinize sevecen bir şekilde baksanız da , kazalar her zaman olabilir. Soğuk kanlı olmaya hızlı davranmaya , mantıklı olmaya özen gösteriniz., ve onu mümkün olduğu kadar çabuk bir Veteriner Hekime ulaştırmaya çalışınız. Onun ofisinde olduğundan emin olmak için ve acil bir vakanın yolda olduğunu bildirmek için ,önceden telefonla arayınız. İlk anda ne yapılması gerektiği hakkında bilginiz yoksa , o size uzman olarak önerilerde buluna bilir.

Yaralı hayvanlar korkmuş kafaları karışmıştır, normalde iyi huylu olanların bile, kendilerine yarım eden insanı ısırıp tırmalyabileceklerinden , her şeyden önce kendi emniyetinizi göz önünde bulundurmalısınız.
Yaralı hayvan yardım ederken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır:
1. Yavaş hareket edin, alçak ve sakin bir sesle konuşun, asla panik olmayın.
2. Hayvanı kontrol altına alın,
3. Isırmasını engellemek için ağızlık takın veya ağızını bağlayın.
4. Eğer kanama varsa durdurmak için basınçlı bandaj,turnike yapın.
5. Hayvanın üstüne battaniye veya palto örterek sıcak tutun.
6. Daha fazla ne yapabileceğinizi öğrenmek için bir Veteriner Hekimi arayın.
Yaralı bir hayvan sizin kendi petiniz de olsa canı acıyınca acı ve şok etkisi ile sizi ısırabilir ve ciddi zarar verebilir. Ona dikkatle yaklaşın ve dokunmadan önce ne kadar ciddi yaralandığını anlamaya çalışın. Ona ilk yardım yapmadan onu ağzını yanınızda bulunan kravat, eşarp, yumuşak bir ip ve bezeri şeylerle ağzını bağlayınız.
Ciddi bir kesik veya ısırma yarası varsa kanamayı durdurmak için tampon uygulayınız. Steril gazlı bez veya temiz bir mendili yaranın üstüne koyarak bastırınız.
Eğer bir kırık olmasından şüpheleniyorsanız kendiniz düzeltmeye çalışmayınız ve kırık bölgenin hareketsizliğini sağlayınız.
Zehirlenmiş olduğundan şüpheleniyorsanız Veteriner Hekime hayvanın neyi yuttuğunu ( biliyorsanız )söyleyerek semptomları tarif ediniz.
İlk yardım konusunda Veteriner Hekimin tavsiyelerine uyun , eğer çok acil bir durum varsa , derhal ne yapmanız gerektiğini size söyleyecektir. Ondan sonra petinizi derhal onun muayenehanesine götürünüz. Petinizi kalın bir havlu , örtü veya battaniye ye sarınız ve yavaş ve dikkatli olarak taşıyınız. Ancak çabuk olunuz !
Sizin ve petiniz için olabilecek gerçek bir acil durumda komşunuza sizi hastaneye götürmesi için rica ediniz.

Ayrıca petinizin ilaç dolabında daima bazı ilk yardım malzemelerini bulundurunuz. Bunlar Veteriner Hekiminiz tarafından verilmiş ilaçlar, steril gazlı bez, sargı bezi, yara bandı,pamuk,küçük yara ve sıyrıkları ( büyük ve derin yaraları değil ) temizlemek için solüsyonlar,Veteriner hekiminiz tarafından kullanılışı gösterilmiş ise ve siz de petinize zarar vermeden kullanbilecekseniz makat derecesi,ve petinizin derisinden kırık cam parçalarını, kıymıkları, dikenleri temizlemek için cımbızlar olacaktır.
NETTEN ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder